Betontechnológus diplomamunka (2013) (HUN)
Publications
01 September 2013

Betontechnológus diplomamunka (2013) (HUN)

BME, 2013

Hazai gyakorlatban a beton szintetikus szálerősítésről a mérnököknek, kivitelezőknek, de gyakran még a betontechnológusoknak is a szintetikus mikro szál jut eszükbe, habár léteznek makro szálak is, ráadásul a közöttük lévő különbségek jelentősek. Míg a szintetikus mikro szálaknak a repedés után gyakorlatilag nincs statikai hatásuk a szerkezetre, addig a makro szálak statikai szempontból hasonlóan viselkednek az acélszálakhoz.

Bár a szintetikus makro szálerősítésű betonokat sok támadás éri a polipropilén anyag viszko-elasztikus volta és alacsony rugalmassági modulusa miatt, beton kompozitként azonban hasonlóan viselkednek, mint az acél szálerősítésű betonok, mind rövid, mind hosszú idejű terhelésnél. Legfőbb előnyük a teljes korróziómentesség, amely önmagában okot ad a szintetikus makro szálerősítések további vizsgálataira, kutatására.

Jelen diplomamunkában saját és külföldi kutatási eredményeket figyelembe véve vizsgálom meg a szintetikus makro szálak alkalmazásának hatását betontechnológiai szempontból, majd felhasználási lehetőségeire mutatok számos példát.

#diploma #betontechnológus

Download
Related articles

You might be also interested

Az első magyar, műanyag szállal erősített és...
Sínek Világa 2015/3
Synthetic and Steel Fibres in Prestressed,...
Four large-scale, prismatic, T-shaped beams with 19 m span were produced without stirrups, but 2 with synthetic fibres and 2 with steel fibres.
Precast, prestressed grandstand of PFRC in...
Central European Congress on Concrete Engineering: Concrete Structures in Urban Areas (CCC2013) Wroclaw, Polland: 2013.09.04 – 2013.09.06