Szintetikus szálerősítésű beton nagytáblás ipari padlók méretezése (2023)
Publications
22 November 2023

Szintetikus szálerősítésű beton nagytáblás ipari padlók méretezése (2023)

A nagytáblás ipari padlók számos előnyük miatt rohamosan terjednek az iparban, holott a méretezésükre nem létezik széles körben elfogadott módszer vagy ajánlás. Ennek leginkább az az oka, hogy amennyire egyszerű szerkezetnek tűnnek – annyira bonyolult a méretezésük. Ennek megfelelően a nagytáblás ipari padlók tervezése hazánkban leginkább a kivitelezési tapasztalatok és ökölszabályok alapján történik.

Nagytáblás ipari padlók méretezése összetett és bonyolult feladat, fejlett végeselemes számítási hátteret és betontechnológiai ismeretet igényel. A bemutatott végeselemes módszerrel jól közelíthetőek a valós repedések, azonban számos helyen a modell még finomítást igényel. Ezekhez további anyagtani kutatások és laborvizsgálatok szükségesek.

A bemutatott módszer alapján olyan táblázatos tervezési módszer kidolgozása szükséges, amely segítségével egy gyakorló mérnök megfelelően méretezheti a táblaméreteket, előírhatja az alkalmazott beton maximális zsugorodását és a megengedhető nyúlást, illetve meghatározhatja a keletkező repedések maximális méretét. A megfelelő szálerősítés kiválasztása, betervezése és alkalmazása így a szál tényleges teljesítménye (maradó hajlító-húzó szilárdság) alapján történik, elkerülve ezzel a félrevezető marketing anyagok befolyását.

Beton újság

Download
Related articles

You might be also interested

Modelling of the early age shrinkage cracks...
Fibre Concrete 2015: Technology, Design, Application (FC2015) Prague, Czech Republic: 2015.09.10 – 2015.09.11
Influence of test methodology on the...
fib Bulletin No. 95, Fibre Reinforced Concrete: From Design to Structural Applications
ASTM Journal of Testing and Evaluation
We are proud to announce that ASTM has published the research paper of Dr. Juhász.